Historien bakom brickan "Busy doing nothing"

Brickan ”Busy doing nothing” är en av alla brickor hos oss som är handritade av min dotter Elin. Sedan ung ålder har hon kämpat med en reumatiska sjukdom som drabbat henne hårt med värk i kroppen. Ni kan läsa mer om hennes liv och resa om hur det är att leva med en reumatisk sjukdom på hennes blogg elinhellgren.se. Texten nedan är skriven av Elin och tagen från hennes blogg. 

Text hämtad ifrån elinhellgren.se

Busy doing nothing” är en text som för mig symboliserar hur det kan kännas att ha en sjukdom som tar mycket energi. Kroppen jobbar i det tysta och en enkel sak som att ta en fika på stan kan ta extremt mycket energi. Ni har kanske hört uttrycket “Man måste vara frisk för att orka vara sjuk”. Det citatet tycker jag stämmer in väldigt bra på hur det är att vara sjuk. Orken och energin räcker till ett visst antal saker på en dag, men inte mer. 

Jag har fått uppfattningen av att det kan verka som att man har mycket tid över när man är sjuk och ” bara går hemma”. Men riktigt så är det inte, utan vi får kämpa lika mycket vi också med att få tiden att gå ihop med vardagsbestyr och måsten. Dagarna blir på något sätt fullproppade med saker även för oss som inte åker till ett jobb varje dag. Det kan vara allt från att åka på sjukhusbesök eller ringa och kontakta sjukvården, hushållssysslor, försöka värna om sociala relationer och samtidigt hantera sjukdomen med mycket trötthet. Jag, och många fler, är hemma av en anledning, och saker tar längre tid att genomföra. Många kanske inte tänker på det.

Jag upplever aldrig att jag är riktigt ledig, eftersom man aldrig riktigt kan återhämta sig helt. Kroppen jobbar konstant med någonting dygnet runt, men så är det inte för en frisk person. En frisk person laddar upp batterierna efter vila och har fullt med ny energi och ork igen. Det tror jag inte många tänker på. Särskilt inte om man inte har upplevt det själv eller varit i närheten av någon som har haft de problemen.

Man kan tolka det här citatet på många sett men det här är hur jag tänker på det i alla fall.

En till story som jag kan rekommendera er att läsa för att få mer förståelse till det här kring ork och energi när man lider av en kronisk sjukdom är en text om en teori som heter “The spoon theory”. Ni kan läsa den via länken.

Sammanfattningsvis betyder texten “Busy doing nothing” inte bara det ordagranna ”Upptagen med att inte göra någonting”, utan för mig handlar det om min vardag med en sjukdom.

Busy doing nothing bricka
Varukorg